Vijver-materialen

Houdt met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver, extreme algengroei is het gevolg, het water wordt te warm wat gepaard gaat met vissterfte. De voorgevormde vijver is relatief duur maar makkelijk aan te leggen.

Wanneer u kiest voor een vijver van folie dan bent u vrij om te bepalen met welke vorm u gaat werken. Er zijn diverse breedtes folie leverbaar en door middel van een speciale lijm zijn diverse breedte aan elkaar te lijmen.

Voor de afwerking van vijverranden zijn diverse mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met electra voor een waterpomp of verlichting.

Het assortiment in waterornamenten en spuitfiguren is divers. De meeste figuren zijn van metaal, maar ook kunststof, steen en koper zijn veel gebruikte materialen.

Verlichting in en om de vijver geeft de vijver een sprookjesachtig aanzicht. Een veilige manier van verlichting is zwakstroomverlichting, makkelijk in de te graven en een snel resultaat. Ook lampjes op zonne-energie zijn te koop hoewel het aanbod hierin over het algemeen beperkt is. De verlichte glazen bollen die op het wateroppervlakte drijven maken uw vijver nog mooier.

Pompen en Filters

Afhankelijk van de grootte van de vijver kiest u een pomp. In eerste instantie wordt een pomp aangeschaft om het vijverwater in beweging te houden maar ze kunnen ook worden gebruikt voor watervalletjes, een fontein aan te sluiten of het water naar de filter te pompen. Voor een fontein is het belangrijk te bepalen hoe hoog de pomp het water kan oppompen en het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen. Voor een fonteinstraal van 50 cm is een pomp met een capaciteit van 30/40 liter per minuut geschikt. Speciale kopstukken geven een extra dimensie aan de fontein.

Wanneer de vijver troebel wordt kan dat verschillende oorzaken hebben, maar vaak biedt een filtersysteem uitkomst. Er zijn diverse soorten filtersystemen, het conventionele systeem die het water grof filtert, maar ook filters met twee- of meer kamers waar het water doorheen geleid wordt. Natuurlijk kunnen we u hierover uitgebreid inlichten.

Vissen 
Goudvissen, windes, steurs en koi met daarbij hun eigen voer vind u op onze vijverafdeling. Over het algemeen is het voeren 1x in de 2 dagen voldoende.

Waterplanten
De beste tijd om waterplanten te planten is mei – juni. Het aanbod van de planten is dan groot en het water goed op temperatuur. Moeras- en oeverplanten staan vaak langs de rand van de vijver en hebben geen invloed op de waterhuishouding. Daarentegen zijn zuurstofplanten wel belangrijk, zij zuiveren het water en zorgen voor voldoende zuurstof.